Врати се назад

VASILIS - SKIATHOS

Грција / SKIATHOS

8

Положба: Куќа „Василис“ е лоцирана во исклучително мирен и убав дел на околу 500 метри од пристаништето. Има убав двор.

Содржини: Студијата и апартманите кои се во приземјето и на првиот кат се со комплетно опремени кујни, ТВ, сопствен тоалет, интернет вклучен во цената и клима, која се доплаќа во објектот 5 евра на ден.

Островот има североисточен кон југозападен правец и е околу 12 километри долг и 6 километри широк во просек. Крајбрежјето е исполнето со околу 65 песочни плажи, мали заливи, ртови и полуострови. На југоисточните и југозападните делови има благи падини односно таму се наоѓаат песочните плажи, населби и објекти. Теренот е ридски, но погруб е северниот брег со највисок врв од 443 метри. На овој врв има кула за комуникации. Главен град е Скијатос и заедно со аеродромот се наоѓаат на североисток веднаш до лагуната. Други населби по должина на крајбрежјето се Хенемос, Каливи, Тролос и Куконарис. Општината Скијатос ги вклучува и островчињата Tsougria (Цугриа), Tsougriaki(Цугриаки), Maragos(Марагос), Arkos(Аркос), Troulonisi(Трулониси) и Aspronisi(Аспрониси). Тие се расфрлени неколку километри од југоисточното крајбрежје и се јасно видливи од градот и плажите. Поголемиот остров на Скијатос е видлив од самиот град Скијатос со неговите подалечни островчиња Евбеја и Скирос. Вкупната површина на Скијатос е 50 километри квадрати. Главниот асфалтиран пат се протега сè до југоисточниот дел на островот кој се разгранува на неколку потесни патчиња кон внатрешнината на северниот брег. Обработливо земјиште го има околу сите поголеми населби на островот. И покрај малите димензии што ги поседува Скијатос сепак поради песочните плажи и шумовитиот пејзаж овој остров е доста популарно одредиште. Околу 60 години најчесто песочните плажи се расфрлени насекаде околу 44 километри до крајбрежјето. Некои од нив се Трулос, Вромолимнос, Кукунарис, Аселинос, Мегали Амос и Мандраки. Поголем дел од островот е обраснат со Алеп бор и борова шума. Во Кукунарис има и втора лагуна и плажата е доста ситна и доста популарна. Шумата на островот главно е концентрирана на југозападните и северните делови но присуството на борови дрвја е низ целиот остров.

 

Ви треба помош?

Нашиот тим Ви стои на располагање

02/ 3134-090
02/ 3122-084


Слични Понуди